22 t/m 30 juni 2024

Het TT gevoel van: EHBO-er Danny van Dorst

Danny is al 23 jaar actief tijdens het TT Festival waarvan de laatste 10 jaar als coördinator. Hoe zien de TT Nachten er voor hulpverleners uit en wat is voor hem nou hét TT gevoel?

Altijd al mensen willen helpen 

Danny was 18 jaar oud toen hij zijn EHBO-diploma wilde halen: “Ik was op scouting een toren aan het bouwen met een vriend, totdat mijn vriend opeens naar beneden viel. Ik had echt geen idee hoe ik hem moest helpen.” Het gevoel van machteloosheid en gebrek aan kennis maakte iets los bij hem en sindsdien is hij opgeleid om mensen te helpen waar nodig. Zijn vrouw en kinderen zijn inmiddels ook van de partij: “Ik kwam altijd thuis met leuke verhalen waarop zij dachten, dat willen wij ook doen!” Vertelt Danny.

Hoe ziet een dag op het TT Festival eruit?

“We beginnen met het inrichten van de posten. Daarna vertel ik de collega’s waar ze allemaal op moeten letten en geef ik extra instructies. Dan worden de koppels gevormd en gaat iedereen richting de stad met hun portofoons. Alleen werken we namelijk nooit, één EHBO-er is geen EHBO-er. Het leuke is dat er veel afwisseling is qua locaties, zodat je alles meemaakt: op het ene moment ben je midden in het festivalterrein, het andere moment weer bij een andere post of podium. Waar je altijd rekening mee moet houden, is het omgevingsgeluid wat via de portofoons binnenkomt. Je moet dus goed kunnen luisteren en duidelijk communiceren naar elkaar.” vertelt Danny enthousiast.

Werken bij je favoriete artiest

Danny: “Als coördinator start ik de avond op en verdeel ik samen met mijn mede coördinator de taken, check ik of de posten op de goede locatie zijn, of de hekken goed staan en of de posten goed afgeschermd zijn tegen bijvoorbeeld wildplassers of spullen die uit de lucht vallen. Haha, soms valt er namelijk nog wel eens wat uit het reuzenrad op de kop van de Vaart!” Als coördinator heeft hij dus een grote rol: overal waar problemen zijn, daar is hij. Zijn rol als coördinator heeft ook zo zijn voordelen. Als er een leuke artiest is dan zorgt Danny dat hij daar ‘toevallig’ op dat moment werkt.

Iemand uit De Vaart gevist

De meeste ongevallen zijn alcohol gerelateerd volgens Danny. Van kleine opstootjes tot het vallen van een stoeprand. Danny: “De meesten zijn niet ziek maar moeten gewoon een beetje ontnuchteren. Er was bijvoorbeeld een keer een dronken meid die zo aanhankelijk was dat we onze mannelijke hulpverlener moesten omwisselen met een vrouw. Of toen er een stoere kerel door zijn vriendin gebracht werd en gehecht moest worden. Ik zei nog tegen hem: ‘dat staat wel lelijk op je trouwfoto’s.’ Waarop hij weer zei: ‘oh ik ga d’r toch nog niet vragen.’ Ik heb ook een keer iemand tijdens het TT Festival uit De Vaart gevist. We reden er toevallig langs en toen kregen we die melding. Toen hebben we hem meteen uit het water getrokken maar achteraf bleek dat er een heel duikteam voor was gebeld. Zij noemden ons toen ‘broodrovers’ want wij hadden hun taak overgenomen, haha.” Zo blijkt maar weer dat Danny niet twijfelt om in te grijpen.

Ambulance ontsmetten

Het gekste dat Danny heeft meegemaakt tijdens de TT? “Op camping De Witte was er een geval waar een man in zijn tent lag en het stonk énorm. Ik heb hem samen met de politie, met slaapzak en al, in een ambulance getild. Dit deden we met handschoenen want hij zat onder de diarree. De volgende dag werd ik gebeld door de voorzitter de UMCG ambulancedienst dat de ambulance de hele nacht uit de rit was geweest. Ze hadden nog geen 100 meter gereden toen hij de ambulance vies had gemaakt. De ambulance moest meerdere malen ontsmet worden.’ Dat is wel een verhaal dat mij is bijgebleven ja.” vertelt Danny.

Hét TT gevoel van Danny

“Gezellig, druk en vermoeiend. EHBO-er ben je natuurlijk om mensen te helpen, maar je beleeft altijd rare dingen. Het mooiste vind ik het verhelpen van letsels waarna de mensen met een lach weggaan en weer vrolijk verder kunnen feesten.” vertelt Danny. De gezelligheid treft hij aan op het festivalterrein maar er is ook gezelligheid binnen het team: alle vrijwilligers, de ambulancedienst, de beveiligers ,politie, brandweer en de mensen van de gemeente. Samen zorgen ze voor een veilig verloop van het festival, maar ze beleven voornamelijk ook veel mooie momenten.

Wat zijn de plannen voor aankomende zomer? Danny: “Momenteel ben ik bezig met het organiseren van informatieavonden/cursussen en als het TT Festival niet door kan gaan (wat ik natuurlijk niet hoop), dan zou ik  graag met de auto naar Zweden willen.”