22 t/m 30 juni 2024

Het TT gevoel van: familie Hogeman

Janine en Reinhoud Hogeman wonen al zes jaar samen met hun kinderen aan de Beilerstraat op de hoek met het Kerkplein, midden in het festivalgebied. Vorig jaar tijdens 4 TT Festival in eigen tuin hebben ze een rodeostier in de tuin gewonnen. Welke andere onvergetelijke gebeurtenissen heeft de familie Hogeman meegemaakt? Oftewel, wat is voor hen nou hét TT gevoel? 

Opeens een stier in de tuin

“We misten vorig jaar de reuring in de stad en móesten gewoon iets organiseren” vertelt de familie. Om de stier te winnen, moest je de tuin corona-proof inrichten. Daarom hadden ze de tuin versierd met een TT Festival kartent, een motor op het dak en een groot spandoek met ‘We will meet again’. Geheel onverwachts werd hun tuin die avond omgetoverd tot een klein feestje om nooit te vergeten met hechte vrienden, kinderen uit de buurt én een rodeostier.

Grote TT fans   

Reinhoud werkt tijdens de TT als vrijwilliger op de baan als marktmeester. Janine is daarentegen in de stad te met haar vriendinnen. Vaste prik is de band Melrose. “Waar mijn vrouw pas om vier uur ‘s ochtends thuiskomt, ga ik om vijf uur weer richting de baan.” Vertelt Reinhoud.    

De familie is een echte TT liefhebber en ze pakken jaarlijks dan ook groots uit. Een motor op het dak, versierde tuin, TT garage en (onbekende) gasten over de vloer. Festivalgangers lopen vaak langs de tuin: “Die komen door het hek heen want die zien een motor op het dak en horen muziek, herrie en gezelligheid. Soms kom je thuis en dan zitten er mensen op het dak want die willen een foto met de motor.”  

De perfecte TT nacht

Het begint met een drankje op de Markt. Daarna lopen ze met de kinderen een rondje over het festivalterrein en zoeken ze de gezelligheid op. De TT Nightride is ook altijd een iconisch moment want de hele familie komt dan kijken. De perfecte TT nacht is volgens de familie: “Droog met een beetje zomers weer, gezelligheid, vrienden, goede muziek en spontaan bekenden tegenkomen.” Janine: “Het is een soort feestje van herkenning en de combinatie met muziek maakt de avond af.”    

Vrienden voor het leven gemaakt

Het is in de familie een traditie om logeergasten te hebben tijdens de TT. Een luchtbedje hier en daar wordt gemakkelijk klaargezet. Inmiddels zijn deze gasten hechte vrienden geworden. Reinhoud: “Je ziet ze trouwen en kinderen krijgen, en hun kinderen nemen ook weer vrienden mee.”  

Ook Janine komt ieder jaar in de stad dezelfde groep vrienden uit Zeeland tegen bij Hotel de Jonge. Eén keer was het zo gezellig dat zelfs Reinhoud een uitzondering maakte, de stad in ging en zonder slaap naar de baan ging. Gelukkig gaf een broodje hamburger speciaal Reinhoud voldoende energie om de dag vol te houden.    

Koelboxen met bier op het circuit en de geur van rubber in de stad

Wat zijn hun herinneringen aan de TT vroeger? Al sinds de puberteit ging Reinhoud met zijn vrienden, en koelboxen gevuld met bier en gesmeerde broodjes ei van mams, naar het TT circuit in Assen. Janine herinnert zich de ingevulde boekjes van haar vader die alle rondetijden van de races bijhield.   

Welke herinneringen heeft de familie nog meer?  

Janine: “Ik ging vroeger naar het festivalterrein met vrienden en soms had ik pech want dan had ik de laatste trein terug gemist, want ik woonde toen nog niet in Assen. Dus dan bleven ik en mijn vrienden de hele nacht op het station maar dat was alsnog één groot feest. Het is nu veel georganiseerder zoals betere looproutes en een goede verdeling tussen alle podia.”   

De geur van rubber, door bijvoorbeeld de spontane burnouts, missen ze het meeste. Reinhoud krijgt weer helemaal kippenvel als hij eraan terugdenkt: ”Ik stond op het station en er reden Duitsers voorbij. Iemand hing achter een Trike en toen het stoplicht op groen sprong draaide dat ding opeens een wheelie. Zo van ‘de TT begint weer!’”   

Wildplassen

Een voordeel van wonen in het festivalgebied volgens Janine: “Als ik naar het toilet moet dan ga ik wel ff naar huis.” Dit is echter niet voor iedereen mogelijk: “Wij hadden een keer een watergevecht in de tuin. Op dat moment stond er toevallig een kroegganger bij ons huis wild te plassen. Die spoot ik toen vol in z’n bakkes met een waterkanon!” vertelt Reinhoud lachend. “Ik zei nog tegen hem: ‘Zeik de volgende keer gewoon in de kroeg of kom eerst een biertje halen.’ Dat biertje hebben we uiteraard nog gezellig samen gedronken.”    

Hét TT gevoel van familie Hogeman

Reinhoud: “De drukte op de baan, de Italianen, de Engelsen, de Duitsers, de Spanjaarden. Niet alleen op de baan, maar ook in de stad hoor je al die verschillende talen. Ja dat is heerlijk. Ik slaap maar twee á drie uurtjes per nacht maar je gaat gewoon door want je leeft van de gezelligheid en de sfeer.”    

Om het TT gevoel samen te vatten: “Ronkende motoren, de geur van brandend rubber het begin van de zomer, spontane gezelligheid met een biertje door de stad lopen en goede muziek.” “En daarna een week bijkomen met een broodje hamburger”, vult Reinhoud aan. De familie gaat binnenkort iets verder uit het centrum wonen maar hopen het festival dit jaar als vanouds te kunnen gaan vieren. Met alle horeca open en publiek op de baan. Als dat niet kan, dan hopen ze in ieder geval op een ‘kleintje TT’. Artiesten die ze dan nog eens (weer) willen zien zijn: Nick en Simon, Melrose, André Hazes of de Snollekebollekes. Als het maar één groot feest is, dan maakt de muziek voor de familie eigenlijk niet zoveel meer uit.