22 t/m 30 juni 2024

Het TT gevoel van: Peter van Bruggen – TT Camping ACV

Het festival zoals we dat nu kennen zag er vroeger heel anders uit. Peter, inmiddels al meer dan 40 jaar werkzaam bij TT camping ACV, vertelt ons over zijn herinneringen aan het festival en de camping. Wat is voor hem nou hét TT gevoel?  

Wie is Peter van Bruggen?  

Peter zit als vrijwilliger in de commissie van de camping en heeft vroeger zelf gevoetbald bij voetbalvereniging ACV. Hij zorgt ervoor, met alle andere vrijwilligers, dat iedereen het naar zijn zin heeft. “Als er bijvoorbeeld een gezin aan het wachten is bij de kantine, dan geven we de kinderen nog wel eens een ijsje of een banaan.” Al die jaren heeft Peter steeds nachtdiensten gedraaid; van barman tot voorraadbeheerder tot het schoonmaken van het clubhuis, maar altijd met enthousiasme.

Camping ACV 

De camping bestaat uit ruim 80 vrijwilligers waar zo’n 500 bezoekers op af komen en het ligt tussen het TT circuit en het centrum van Assen in. Hoe ziet de TT camping er normaalgesproken uit? Peter: “Op donderdag, vrijdag en zaterdag loopt de camping langzaam vol. Overdag zitten de gasten voor de tent of gaan naar de Bonte Wever om te zwemmen. ’s Avonds gaan ze de stad in voor het festival en zondag kijken er een aantal op het grote scherm in de kantine naar de races.” Al die jaren werkzaam bij de camping levert in elk geval mooie verhalen op van Peter. 

Fransman Coco en zijn hondje  

Als bezoeker kom je gemakkelijk in contact met je buren. Die zijn grotendeels buitenlands, waaronder: Duits, Deens, Brits, Noors, Zweeds, of Frans zoals Christian, bijnaam “Coco”. Coco, soms ook wel Asterix genoemd door zijn snor, is de Fransman die al meer dan 30 jaar langskomt. Iedereen kent Coco: hij heeft altijd een klein en herkenbaar hondje mee op de motor, die ook een leren helmpje draagt.  Iedereen op de camping biedt aan om op de hond te passen, hij doet namelijk geen vlieg kwaad. De mensen zijn dus heel gastvrij en er hangt een fijne sfeer op de camping.    

Het iconische ‘broodje bal’ 

Wat voor Peter een jaarlijkse traditie is, is het maken van een ‘broodje bal’ voor zijn vaste klanten die terugkomen van het festival. Toen het festival voor het eerst op een zondag gehouden werd, had Peter hier de eerste nacht niet genoeg tijd voor, in verband met de voorbereidingen. Peter vertelde dat ook aan hun: “Ik ben er vannacht niet als je terugkomt uit de stad rollen, dus het broodje bal, dat wordt hem niet.” Waarop zij weer zeiden: “Da’s goed dat je dat zegt, dan gaan we wel even in de stad een balletje halen!” De volgende nacht kwamen ze gewoon weer voor een broodje bal waarop Peter zich deze keer natuurlijk wel had voorbereid. 

Striptease op tafel  

Maar hoe ging het er zo’n 25 jaar geleden aan toe op de camping? Volgens Peter was het toen “veel drukker en werd er luide muziek gespeeld, uiteraard toen nog van een cassettebandje. De sfeer was soms zó goed, dat er zelfs een striptease door één van de gasten op tafel plaatsvond wanneer ‘You can leave your hat on’ van Joe Cocker werd opgezet, met alle andere gasten eromheen.” Mocht het te ver gaan, dan werd er door Peter gewoon een ander nummer opgezet en dan zakte de boel weer een beetje af. Tegenwoordig gaan er veel meer mensen naar de stad en bezoeken het TT Festival, maar de gezelligheid is zeker gebleven. 

TT Festival 

Zijn eerste fysieke ontmoeting met het festival was pas zes jaar geleden. Ondanks het slechte weer dat jaar heeft hij er toch van genoten met een pilsje op De Markt en bij een optreden voor de Nieuwe Kolk. De mooiste herinnering aan het festival vindt hij toch wel de editie met de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF) in samenwerking met Mooi Wark en Donnerwetter. “Wij gingen om zeven uur al de stad in, maar toen was er op het Koopmansplein nog niemand. Om vijf voor half acht stroomde het plein in één keer vol!”, zegt Peter met enthousiasme. “Ik heb daarna ook van heel veel mensen gehoord dat ze het verassend en heel erg leuk vonden.” 

Eén ding is zeker: hij vindt het altijd gezellig tijdens het TT Festival. En dan met name de variatie van het festival vindt hij fantastisch, voor iedereen is er wel wat leuks: “Bijvoorbeeld dat er ook een Nederlandstalig podium is. Anderen zeggen weer daar heb ik helemaal niks mee, die zeggen, ik ga naar Doevenkamp want daar is de Dance stage. Dat is toch mooi, dat juist die afwisseling er is!”  

Hét TT gevoel van Peter  

Om het TT gevoel van Peter samen te vatten: “Veel werken en soms stress in de voorbereidingen op de camping, maar als het zover is dan hebben we altijd veel plezier. En het is altijd heel gezellig, ook met de medewerkers. Die zeggen vaak: nooit geweten dat het zo leuk was! En dat geeft weer voldoening.” Als de TT camping niet doorgaat, gaat Peter zo mogelijk op fietsvakantie met zijn vrouw naar Compostela. Als het reizen naar het buitenland ook niet lukt dan zou hij graag weer eens naar het TT Festival willen gaan, en dan vooral als de KMKJWF Nederlandse artiesten gaat begeleiden zoals Miss Montreal of Anouk, maar ook Within Temptation staat op de verlanglijst.