22 t/m 30 juni 2024

Het TT gevoel van: Stuntman Martijn Brink

Martijn Brink is met zijn herkenbare oranje motor al vele jaren de stuntman tijdens het motorvermaak. Van een vlam uit de uitlaat tot het half opblazen van de motor; niks is voor hem te gek. Als we terugblikken op zijn mooiste ervaringen, wat is dan hét TT gevoel van Martijn?   

Opgegroeid met motoren

Vanaf het moment dat Martijn kon fietsen stapte hij over op een kleine crossmotor. “Het kon nooit hard genoeg. Altijd gek, gekker en gekst.” Vertelt Martijn. Zijn grote liefde voor auto’s en motoren komt bij zijn vader vandaan. Martijn destijds: “We gingen regelmatig samen langs de TT Camping, en dan hoopten we dat iemand een burnout deed.”   

Inmiddels is Martijn al 12 jaar aan het stuntrijden en heeft een eigen autobedrijf, Brink autoreparatie. Waar het begon als hobby ‘voor erbij’ met een klein stuntteam (Northside Freestyle), groeide het uit tot zijn werk. Zijn vader is dan ook apetrots en een van zijn grootste fans.   

De adrenalinekick en het enthousiasme van het publiek   

Het is altijd een spannend moment wanneer Martijn zijn helm opdoet en het publiek ziet. Alle ogen zijn op hem gericht en dan gaat er een knop om: het harde gejuich en enthousiasme van de mensen zorgt voor een enorme energieboost. Martijn: “Mijn rustige karakter maakt dan plaats voor een soort agressieve rijstijl met burnouts en waar banden kapot worden gemaakt. Hoe meer mensen ik zie en hoe meer gejuich ik hoor, hoe gekker ik ga.” De energie van het publiek zorgt er dus voor dat Martijn helemaal losgaat.   

Tijd om het festival te bezoeken, heeft hij niet: “Af en toe ga ik na het opruimen nog wel eens een halfuurtje richting de Doevenkamp om gezellig een biertje te doen maar mijn vrienden zien mij ook tijdens de shows. Ik zie de TT meer als werk.” Vertelt Martijn.   

Brand blussen met bier   

De mooiste herinnering die Martijn heeft, was toen hij met zijn stuntteam voor de allereerste keer mocht stunten in de stad. “Dat was op de Weiersstraat tijdens de TT Nightride. Iemand had ons uitgenodigd en zei tegen ons: ‘jullie mogen stunten en krijgen er niks voor terug maar het mag wel.’ Dat was achteraf gezien één van de grootste kicks voor mij, want er was niks georganiseerd en niemand van het publiek wist ervan af. Ik had toen zelfs bier in mijn nek gekregen en allemaal bekertjes in mijn hoodie. Ook vloog er een motor in de brand waar toen allemaal bier overheen werd gegooid om te blussen.” Vertelt Martijn lachend. In verband met de hoge veiligheidseisen, kan dit tegenwoordig niet meer.  

Van kleine verkeerspark-auto naar rijdende racewagen   

Twee jaar geleden kwam Martijn op het idee om Jeeps van het verkeerspark Assen om te bouwen met een 600cc motorblok. Hij had ze opgepimpt met een leuke print, verlichting en zelfs een radio. Martijn: “Hij hoefde niet eens te rijden, als hij maar een gashandel had zodat ie kon knallen en lawaai kon maken.” In slechts een paar dagen tijd heeft hij ze omgebouwd en konden ze tot zijn verbazing wel degelijk rijden. Met de auto heeft hij gereden tijdens het TT Festival in 2019. “Hij heeft het zelfs een paar dagen volgehouden, ondanks het roken van de banden en het gek doen. En hij ging loeihard!” Vertelt Martijn passievol.    

Een aanzoek doen op de stuntbaan   

Twee jaar geleden heeft Martijn zijn hoogzwangere vrouw ten huwelijk gevraagd tijdens zijn stuntshow. Martijn: “Ik vroeg of ze naar de stad wou komen maar ze had in eerste instantie geen zin want ze was moe en voelde zich niet lekker. Uiteindelijk heb ik haar zover gekregen en stond ze in het publiek, zonder enig besef wat er ging gebeuren. Ik vond het stunten helemaal niet meer eng en had alle banden kapot gemaakt door de zenuwen, en toen kwam het moment. Ik deed mijn helm af, iemand kwam aan met een microfoon en ik zei: ‘ik wil mijn vriendin er even bij roepen’. Ze kwam naar me toe, in het midden van de stuntbaan, en ik heb haar toen ten huwelijk gevraagd. Iedereen begon te juichen en ze was helemaal flabbergasted. Het was één van de mooiste avonden.”   

Nu, twee jaar later, staat er naast zijn grote stuntmotor ook een kleine quad met mini helm. Deze is van zijn dochter, die ook gek is op motoren. Samen gaan ze dan ook graag een rondje rijden en helemaal losgaan.   

Hét TT gevoel van Martijn Brink   

“Bier, motoren, brandend rubber, veel herrie en vooral heel veel plezier. Het eerste wat ik doe als ik klaar ben met stunten? Een lekker biertje doen met vrienden.” Vertelt Martijn.   

Dit jaar hoopt hij weer leuke stuntshows te geven of een klein feestje in de garage te houden zoals vorig jaar: “Met 4 TT Festival in eigen tuin, hadden we kratten gestapeld, ik had een buikglijbaan en mijn garage was heel mooi versierd. Als het festival niet doorgaat, staat dat weer op de planning. Ik moet trouwens het asfalt ook weer even zwart gummen op de Weiersstraat  want ik zag dat de strepen bijna weg waren!” Vult Martijn lachend aan.