19 T/M 27 JUNI 2021

Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch

19 t/m 27 juni 2021

Wat is het TT Festival?

Het TT Festival is dé perfecte mix van muziek, ronkende motoren en de geur van brandend rubber! Voorafgaande aan de MotoGP staat Assen een week lang in het teken van de TT. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en een groot deel van de activiteiten is gratis toegankelijk. Zo is er 9 dagen lang een grote TT Kermis. Op de kermis vind je fun, spanning en actie!

Vanaf donderdagavond t/m zaterdagavond staan tijdens de TT Nachten de tofste bands en meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland op de verschillende podia in het centrum van Assen. En uiteraard is er motorvermaak met té gekke motorstunts, de TT NightRide, de TT Toertocht en nog veel meer! De binnenstad van Assen wordt tijdens het TT Festival bezocht door zo’n 300.000 bezoekers.

NEGEN DAGEN FEEST IN DE BINNENSTAD VAN ASSEN

ONTSTAAN TT FESTIVAL

In de jaren zestig brachten de bezoekers van de TT Races de avond voor de races een bezoek aan de binnenstad van Assen. Dit monde helaas vaak uit in gevechten en vernielingen. Al snel was dit bekend bij veel jongeren in het land en ook die brachten die bewuste avond een bezoek aan Assen. Deze verstoring van de openbare orde heeft ertoe geleid dat de gemeente Assen besloot om de bezoekers vermaak aan te bieden. En zo is de ‘Nacht van Assen’ ontstaan.

Niet alleen de motorliefhebbers kwamen naar de Nacht van Assen, maar ook de Assenaren zelf en inwoners uit de regio. Als snel werd deze nacht door duizenden mensen bezocht. De Assenaren zelf vonden de avond te druk worden en brachten op de donderdagavond een bezoek aan het centrum. De horeca speelde daarop in en er werd 2 avonden vermaak aangeboden. De donderdag werd bestempeld als de ‘Assernacht’. Maar ook deze avond werd op den duur druk bezocht en de Assenaren verschoven hun bezoek aan het centrum naar de woensdagavond. Het TT Festival was hiermee inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival. In 2016 zijn de TT Races verschoven van de zaterdag naar de zondag. Hierdoor is het TT Festival vanaf 2016 zelfs een vierdaags festival geworden. 

In 2019 is de stichting TT Week Assen opgericht. De stichting heeft de opdracht om jaarlijks tijdens de week van de Moto GP activiteiten te organiseren die in het teken staan van de TT. Inmiddels vallen alle activiteiten in de TT Week onder de noemer TT Festival. We spreken dan ook niet meer van een Assernacht of de Nacht van Assen maar van hét TT Festival! Dat betekent negen dagen lang muziek, kermis, ronkende motoren en de geur van brandend rubber!

TT FESTIVAL: VAN ÉÉN NACHT IN 1973 NAAR NEGEN DAGEN IN 2020

Een mooie documentaire over het ontstaan van het TT Festival is te zien in het NPO programma Andere Tijden.

TT FESTIVAL EN COVID-19

Het TT Festival 2021 gaat door! Dat is toch goed nieuws? Op dit moment is nog niet in te schatten hoe Covid-19 en de noodzakelijke maatregelen zich ontwikkelen, maar het festival gaat dus sowieso door. De organisatie werkt hiervoor 4 scenario’s uit.

VAN 3 NACHTEN NAAR 9 DAGEN

Vorig jaar kondigde het TT Festival aan van 3 nachten naar 9 dagen te gaan. En dat was direct wel een hele bijzondere editie in Corona tijd: 4 TT Festival in eigen tuin, waarbij 9 dagen lang (online) activiteiten zijn ingezet. TT Festival houdt in 2021 vast aan 9 dagen festival, ongeacht het scenario.

4 SCENARIO’S

De scenario’s die uitgewerkt worden, lopen uiteen van ‘alles mag en kan weer’ tot een ‘(intelligente) lockdown’. Meer weten over de 4 scenario’s, klik dan hier. Zodra wij meer informatie hebben over het gekozen scenario, dan zullen wij daar uiteraard over communiceren. Hoe dan ook, we zien jullie komende zomer op het #bestefeestjevanhetjaar